Täällä Norjassa on tapana jouluna leipoa tai ostaa ne seitsemän sorttia (syv sorter) pikkuleipiä. Suomessa en ole törmännyt sellaiseen tapaan, kaikkihan ovat kyllä kuulleet sanonnan "sen seitsemän sorttia", mutta en ole ikinä kuullut tai nähnyt kenenkään oikeasti leipovan juuri seitsemää sorttia pikkuleipiä. Täältä löysin tiedon että tavallisimpia sortteja oli entisinäaikoina fattigmann, goro, sandkaker, berlinerkranser, serinakaker, smultringer, hjortetakk ja sirupsnipper. Tein pienen vakoilukierroksen kauppoihin ja sieltä löytyy seuraavanlaisia pikkuleipiä:
vohvelitötterö (sanakirja sanoo) krum = käyrä joten suora käännös olisi käyräkakku. heh. |
Kookoshuippuja (kokostopper) ja karamellitikkuja (karamellpinner) |
Ruotsalaisia piparkakkuja |
Vadelmakranssi (bringebærkrans) |
Serinapikkuleipiä ja berliinikransseja |
vaniljakransseja |
Halpoja piparkakkuja, loppu... |
pikkuleipämiehiä |
Monta sorttia, smultringer eli donitsit ovat tavallisia norjalaisissa joulupöydissä. |
Berthan serinapikkuleipiä |
Siirappikulmia (snipp=kulma, nurkka) |
Goroja (vohveleita) |
Hiekkakakkuja |
Köyhämies |
Nämä eivät ole pikkuleipiä vaan marsipaaneja. Norjassa syödään jouluna ja pääsiäisenä marsipaania huimat määrät. |
Enpä ole leiponut yhtään sorttia ;). Tarkoitus oli opetella tekemään tänä vuonna smultringer, vaan en ole ainakaan vielä niitäkään yrittänyt.
VastaaPoistaJuu taitaa toistaiseksi jäädä ihan niihin suomalaisiin piparkakkuihin ne pikkuleipien leipomiset :)
Poista