Hae tästä blogista

Sivut

keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Mitä Norjassa syödään jouluna?

Männäviikolla kävin ruokakaupassa ja huomasin joulun olevan jo täällä. Nappailin sitten kännyllä kuvia norjalaisten jouluherkuista, ne poikkeaa aikalailla siitä mihin itse olen tottunut. Norjalaisessa joulupöydässä syödään lihaa ja lihaa ja lihaa, lisukkeita on todella vähän. Perunaa ja ehkä hernemössöä (ertestuing), saattaa jotain lanttuakin olla, jos oikein hienostelemaan ruvetaan. Alla tyypillinen  joululautanen jossa siankylkeä, makkaraa ja lampaankykiluita. Kuva on täältä.


Tässä näitä kaupasta löytyviä raaka-aineita unelmien joulupäivälliselle.
Pinnekjøtt, suolattuja ja kuivattuja lampaan kylkiluita.

Suolattu/kuivattu siankylki


Joulumakkara, useimmat täällä maaseudulla valmistavat makkaransa itse omista lihoistaan. 


Joidenkin joulupöydästä saattaa löytyä myös kinkkua, kaupassa oli tällaisia kilon palasia. Kuvassa myös joulupasteijaa portviinin ja viikunahyytelön kanssa.

Medisterkaker, lihapullia jotka on valmistettu sianlihasta ja sianihrasta, mausteina käytetään mm. inkivääriä, oregaanoa, neilikkaa, muskottipähkinää, sipulia, pippuria ja suolaa. 

Manteliperunoita
Täällä länsi-Norjassa syödään myös lampaanpäätä -  ihan oikeasti. Nämä päät olivat myynnissä Sparissa, jos ei omia lampaita satu olemaan. Muutamaan otteeseen olen itsekin törmännyt lampaanpäihin lomituspaikkojen keittiöissä. Alla kuva tästä kyseisestä herkusta. Kuva on täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti